Separa Obre Tanca

El 2018, el Consorci del Bages va posar en funcionament a diversos municipis del Bages una prova pilot amb contenidors amb control d’accés. Des d’aleshores, el model Separa Obre Tanca s’ha consolidat al Bages com una alternativa o complement viable al porta a porta, amb unes bones dades de recollida selectiva, i cada vegada hi ha més municipis del territori que implementen aquest model.

A la pràctica, consisteix en què el contenidor de resta només es pot obrir un dia a la setmana amb una targeta personalitzada; i el contenidor d’orgànica es pot obrir cada dia, però també amb la targeta. Els contenidors d’envasos, vidre i paper continuen essent de lliure accés. Amb aquests canvis tan simples, s’aconsegueix un important canvi d’hàbits en la ciutadania una millora molt important dels índexs de recollida selectiva i, per tant, de reciclatge.

Com a dades globals, abans d’implantar aquest model, els municipis tenen una mitjana de 75% de resta i 25% de recollida selectiva. Amb la implantació del Separa Obre Tanca les dades s’inverteixen i la recollida selectiva puja fàcilment fins al 75-80%.

Una de les claus del model és un servei permanent d’informadors ambientals amb els quals es pot contactar per resoldre dubtes o comunicar incidències.

Els municipis consorciats segons model 2022

Model tradicional d’aportació voluntària als contenidors

Callús, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Gaià, Manresa, Marganell, Moià, Monistrol de Montserrat, St. Fruitós de Bages, St. Joan de Vilatorrada, St. Salvador de Guardiola, St. Vicenç de Castellet, Súria.

Model Separa Obre Tanca
(alt rendiment)

Rajadell, Balsareny, Aguilar de Segarra, Castellfollit del Boix, Castellnou de Bages, El Pont de Vilomara i Rocafort, Fonollosa, Mura, Sallent, Sant Mateu de Bages i Talamanca.

Model porta a porta
(alt rendiment)

Artés, Avinyó, Calders, Cardona, L’Estany, Monistrol de Calders, Navarcles, Navàs, Santa Maria d’Oló, Sant Feliu Sasserra i Santpedor.

Dades de recollida selectiva 2022

MUNICIPIS CONSORCIATS AMB CONTENIDORS D'APORTACIÓ VOLUNTÀRIA

RECOLLIDA SELECTIVA 29%

MUNICIPIS CONSORCIATS AMB SISTEMES D'ALT RENDIMENT

(PORTA A PORTA O CONTENIDORS TANCATS

RECOLLIDA SELECTIVA 71%

MITJANA CATALUNYA 2021

RECOLLIDA SELECTIVA 33%

Resta

Orgànica

Vidre

Paper i cartró

Envasos

Desplaça cap amunt