La recollida de residus amb contenidors intel·ligents arriba a les llars de Manresa

El nou model s’iniciarà als barris de la Balconada i Cal Gravat. La campanya arrencarà aquesta setmana amb l’enviament de cartes al veïnat, la programació de sessions informatives i l’obertura de dos locals de referència als dos barris, on els veïns i veïnes hauran de recollir les targetes que permeten obrir els contenidors. Els nous contenidors s’instal·laran als carrers a partir de dilluns 27 de maig; el de l’orgànica, el dels envasos i el de la fracció resta (rebuig) es tancaran el dia 10 de juny i només es podran obrir amb targeta. El contenidor del vidre i el de paper i cartró continuaran oberts. Amb el canvi, Manresa es convertirà en la primera ciutat de més de 50.000 habitants en tenir un model avançat de gestió de residus. L’objectiu és augmentar el percentatge de recollida selectiva, tal com ja ha passat en els primers cinc mesos de porta a porta comercial, amb un salt del 44% al 90%.

Així ho han anunciat aquest matí l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor d’Acció Climàtica, Pol Huguet Estrada, en una roda de premsa que també ha comptat amb el gerent del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, Xavier Bosch Gros, i que ha servit per donar el tret de sortida a la campanya informativa.

Tal com ja s’ha anat explicant, el nou model es basa amb un sistema de contenidors tancats. El contenidor groc dels envasos i el contenidor marró de l’orgànica es podran obrir de manera il·limitada, sempre amb la targeta, mentre que el contenidor gris de la fracció resta (rebuig) només es podrà obrir un dia a la setmana, també amb targeta. Caldrà escollir entre dilluns o divendres. A la carta informativa que s’ha enviat a les cases, els veïns i veïnes trobaran una butlleta personalitzada que els permetrà recollir el material i les targetes i també escollir el dia per a la fracció resta. En cas de generar tèxtil sanitari (com ara bolquers) es podran ampliar les obertures del contenidor gris. Caldrà comunicar-ho als punts informatius.

Pel que fa al contenidor verd del vidre i el contenidor blau del paper i cartró, continuaran oberts com fins ara i no farà falta la targeta per obrir-los.

El canvi de model s’emmarca en la lluita contra el canvi climàtic, en la promoció de l’economia circular i en el compliment de la normativa europea, que exigeix un índex de recollida selectiva del 55% el 2025 i del 65% el 2035, i que imposarà sancions econòmiques a aquelles administracions que no hi arribin. Amb el sistema actual, Manresa fa anys que està estancada entre el 40 i el 45%, fet que repercuteix directament a les butxaques de la ciutadania, ja que el preu per cada tona de deixalles sense separar que es porta a l’abocador augmenta any rere any. La implantació del nou servei evitarà aquest creixement exponencial del cost i permetrà establir una taxa de residus per generació, sota el principi de qui menys residus genera i qui més recicla, menys paga.

Les experiències d’altres poblacions, amb 22 exemples a la comarca del Bages, demostren que amb sistemes com el porta a porta o els contenidors intel·ligents s’ha aconseguit arribar a percentatges de més del 70% de recollida selectiva de mitjana, així com duplicar i triplicar el reciclatge de l’orgànica.

Comparteix la notícia

Sobre el Consorci

El Consorci del Bages per a la gestió de residus gestiona serveis públics de recollida selectiva, deixalleries i tractament de residus municipals. Fomenta l’educació ambiental, treballant en xarxa amb el Camp d’Aprenentatge del Bages, i promou la comunicació ambiental impulsant programes educatius i campanyes.

Notícies relacionades

Desplaça cap amunt