Prop de 300 joves estudiants de quatre centres d’educació secundària del Bages (Institut Lluís de Peguera de Manresa, FEDAC Manresa, SINS Cardener de Sant Joan de Vilatorrada i Institut Escola Pompeu Fabra d’El Pont de Vilomara i Rocafort) han dut a terme amb èxit la primera edició del Congrés d’Ecociutat-Joves per la sostenibilitat. Aquest esdeveniment, realitzat a l’Anònima de Manresa, ha estat una plataforma per a la presentació de propostes i projectes per part dels joves, amb l’objectiu de millorar el seu entorn i fomentar la sostenibilitat a la seva comunitat.
L’esdeveniment ha sigut el resultat del Projecte Compartit d’Ecociutat, en què els alumnes han treballat conjuntament per analitzar el seu entorn des d’una perspectiva crítica i desenvolupar solucions per convertir-lo en un ecosistema més sostenible. Aquest projecte es va iniciar fa anys al Camp d’Aprenentatge del Bages (CdA del Bages), servei educatiu del Departament d’Educació . Actualment, conjuntament amb l’equip educatiu de la Culla, format pel propi CdA del Bages, el Consorci del Bages per a la gestió de residus i el Parc de la Séquia, té com a objectiu ‘integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en l’educació i promoure un futur més verd.
A través d’aquest acte, els joves participants han mostrat un fort compromís amb la sostenibilitat i han destacat la importància de prendre accions concretes per revertir els impactes negatius sobre el medi ambient. Durant el congrés, han presentat una àmplia gamma de projectes que aborden temes com l’aigua, els residus, l’energia, l’alimentació, l’urbanisme, la mobilitat i la biodiversitat. Les propostes han inclòs iniciatives molt variades com una acampada jove sense ús d’energia per promoure la consciència sobre la reducció del consum, la transformació de l’oli usat en sabó o la promoció de productes de proximitat.
Els joves han fet una crida als adults convidats a l’acte, representants del món polític i institucional del territori, com el regidor de ciutat verda de Manresa, Pol Huguet, la directora dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central, Gemma Boix i la regidora d’ensenyament d’El Pont de Vilomara i Rocafort, Beatriz Moreno.
Els joves demanen al món adult que reaccioni davant l’emergència climàtica
Els alumnes han manifestat que havien unit forces “per abordar l’emergència climàtica i presentar propostes per millorar el medi ambient i construir un futur sostenible”. Durant els parlaments d’obertura han reclamat “el suport dels adults per aconseguir canvis importants” i han destacat “la importància de les petites accions diàries i la col·laboració per fer transformacions profundes i poderoses”. Han afirmat també que “confien que, amb l’ajuda de tothom, podran fer una diferència significativa en la lluita contra el canvi climàtic”.
El regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet, ha dit als alumnes que el que estaven fent a classe i que ha culminat amb el congrés era “molt important” i ha subscrit l’eslògan del congrés afirmant que “els petits canvis són poderosos, però els grans encara més”. Finalment ha encoratjat els joves a “ser ambiciosos i que no es conformin amb poc. La nostra societat està en crisi, i cal fer canvis mirant-nos el futur amb il·lusió com feu vosaltres i no amb pessimisme, perquè amb pessimisme no es canvia res”.
La regidora d’ensenyament d’El Pont de Vilomara, Beatriz Moreno, s’ha dirigit als joves dient-los que “encara que us sembli que la vostra aportació és un granet de sorra més, els joves podeu aportar molt, perquè no només sou el present, sinó que també sou el futur”.
En la mateixa línia ha parlat la directora dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central, Gemma Boix, que ha afirmat que “a través de tota la feina que heu fet els alumnes i de les vostres propostes presentades al congrés, ens demostreu que els adults anem tard. Prendrem molt bona nota dels vostres projectes i l’administració us haurem d’escoltar”.
El Capità Enciam, una inspiració per als joves
L’acte de clausura del congrés ha estat presidit per l’actor i activista ambiental, Pep Parés, conegut pel seu paper del Capità Enciam, un personatge que, durant els anys noranta, va promoure valors de sostenibilitat i consciència ambiental a través de la televisió. Pep Parés, apassionat de la natura, ha instat els joves a continuar defensant la importància dels petits canvis en benefici de la sostenibilitat i ha reconegut els seus esforços per fer del món un lloc millor. Parés ha declarat que: “ja no n’hi ha prou amb els petits canvis, com deia el Capità Enciam, calen també grans canvis, canvis poderosos com diu l’eslògan del congrés que han pensat els joves. Hem anat deteriorant el món, i cal fer molt d’esforç per tornar les coses al seu lloc.”
L’èxit d’aquest primer Congrés d’Ecociutat demostra el fort compromís dels joves estudiants del Bages amb la sostenibilitat i la seva voluntat de prendre accions concretes per millorar el seu entorn amb propostes innovadores i creatives.