Programa de la jornada sobre fertilització orgànica amb compost, el proper 9 de maig

29 d'abril de 2019

En el marc de la Setmana Internacional del Compost (ICAW) EU Green Week 2019, el Parc ambiental de Bufalvent acollirà el dijous 9 de maig una jornada sobre la  fertilització orgànica amb compost.

El compost és una esmena orgànica que aporta una sèrie de beneficis als sòls i als cultius. La separació i gestió correcta dels residus orgànics, el seu tractament biològic i la generació de compost, ha permès aprofitar un recurs que contribueix a la millora de la fertilitat dels sòls, l’estalvi d’adobs químics, a la reducció de l’erosió i desertització i a la mitigació del canvi climàtic.

Amb aquesta jornada es vol potenciar la comunicació del cicle de la matèria orgànica a les plantes de compostatge i al sector agrari, i informar com és el compost, d’on prové, com l’hem d’utilitzar i quins són els seus beneficis.

Les activitats previstes per a la Jornada són:

9.30 h Inscripcions i lliurament de la documentació

9.45 h Benvinguda i presentació de la Jornada, a càrrec de Ramón Lluís Lletjós, director dels Serveis Territorials del DARP a la Catalunya Central, Ricard Jorba, gerent del Consorci del Bages per a la gestió de residus, i Míriam Sort, directora dels Serveis Territorials del DTES a la Catalunya Central.

10.00 h Què és el compost? Valor de la fertilització orgànica, a càrrec de Bep Muñoz, Laboratori Eurofins Agroambiental.

10.15 h El compost a Catalunya. Matèries primeres i producció, a càrrec de Glòria Batlló, departament de Protecció del Sòl de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

10.30 h Taula d’experiències amb el compost, en la qual participaran:

  • Sector jardineria. Anna Vilarmau, consultora serveis de jardineria.
  • Sector horta. Enric Casasayas, pagès del regadiu.
  • Sector vinya. Josep Maria Claret, Celler Collbaix.
  • Sector cereal. Ricard Planas, enginyer tècnic agrícola.

11.00 h Pausa - cafè

11.30 h Taules rodones per sectors i mostres de compost de diferents orígens. Sessió pràctica

12.00 h Visita a la planta de compostatge de Manresa, a càrrec d’Alba Maench, Consorci del Bages per a la gestió de residus.

13.00 h Demostració d’aplicació de compost amb diversos tipus de maquinària, a càrrec de Felip Gràcia, Centre de Mecanització Agrària del DARP.

14.00 h Cloenda de la Jornada, amb la intervenció de Francesc Giró, director de Planificació Estratègica de l’ARC.

Inscripcions

La jornada és gratuïta però cal inscriure’s a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) a través d’aquest formulari.

Per qualsevol consulta podeu contactar amb l’ARC (Tel. 93 567 33 00 )

L'assistència a la jornada és gratuïta però cal inscripció prèvia
L'assistència a la jornada és gratuïta però cal inscripció prèvia