Les escoles participants als Projectes Compartits creen una maleta viatgera amb jocs per sensibilitzar sobre els residus

Una quarantena d’alumnes i mestres de 5 escoles del Bages i el Vallès Occidental han participat aquest matí en l’acte de cloenda dels Projectes Compartits que s’ha fet al Parc Ambiental de Bufalvent, seu del Consorci del Bages per a la gestió de residus. En l’acte d’avui, representants dels centres escolars  -que han estat treballant a classe com millorar la gestió dels residus- han signat uns documents en què figuren la llista de compromisos que es prenen des de les escoles per avançar en la reducció de residus i el reciclatge. Per la seva banda, representants polítics del Consorci del Bages també han signat els documents amb alguns compromisos que pren el Consorci per facilitar la reutilització i el reciclatge a les aules.

Els Projectes Compartits dedicats a l’àmbit de residus, que es realitzen cada dos cursos amb els centres de primària del territori, són organitzats pel Consorci del Bages per a la gestió de residus i el Camp d’Aprenentatge del Bages.  Aquest curs hi han participat les escoles Barnola (Avinyó), L’Espill (Manresa), Montserrat (Sant Salvador de Guardiola), Rellinars (Rellinars) i Sant Ignasi (Manresa). Fa mesos, els centres participants van rebre un paquet sorpresa, amb un planeta Terra a dins que els plantejava alguns dubtes i problemàtiques sobre residus. A partir d’aquí, les aules han desenvolupat treballs i projectes per aprofundir en els diferents materials, d’on vénen, quines característiques tenen, per a què els utilitzem, i què en podem fer (reutilitzar o reciclar) un cop ja els hem utilitzat.

Els compromisos dels nens i nenes aquest curs

Entre els principals compromisos per a la reducció de residus que han pres les escoles i que s’han explicat aquest matí a l’acte de cloenda dels Projectes compartits hi ha establir àrees de reciclatge, prendre mesures per reduir el consum de paper d’alumini, aprofitar els papers per les dues cares,  realitzar campanyes de sensibilització dels residus a la comunitat educativa, esmorzar tots els cursos junts i comentar els residus que es generen i com es poden evitar, etc. Per la seva banda, el Consorci del Bages per a la gestió de residus s’ha compromès a subministrar contenidors i papereres per facilitar el reciclatge, boc’n rolls, organitzar xerrades per les famílies, donar continuïtat a les visites de la deixalleria mòbil a les escoles, etc.

Durant l’acte, cada una de les escoles participants ha presentat un joc ideat i dissenyat pels mateixos alumnes per promoure el reciclatge i la sensibilització ambiental. Aquests jocs formaran part d’una maleta pedagògica viatgera que els centres educatius podran demanar en préstec al Camp d’Aprenentatge del Bages.

En l’obertura de l’acte, Marc Aloy, en representació del Consorci del Bages per a la gestió de residus ha explicat que “quan era petit, a mi ningú no m’explicava que havíem de reciclar, tot anava a parar a una bossa negra que es portava a l’abocador”.  Aloy ha destacat que “de planeta només en tenim un i cal cuidar-lo per a les generacions futures. Hem de generar el mínim de residus, intentar reutilitzar tots els que puguem i, els que no, reciclar-los”. Aloy ha estat acompanyat durant l’acte per Cecilio Rodríguez i Albert Miralda, tots dos també representants polítics del Consorci, i per Ricard Jorba, gerent de l’ens.

Acte de cloenda dels Projectes Compartits, aquest matí
Acte de cloenda dels Projectes Compartits, aquest matí
Alguns dels participants, mostrant el joc que han ideat
Alguns dels participants, mostrant el joc que han ideat
Els representants de cada escola i els representants polítics del Consorci han signat el document de compromisos
Els representants de cada escola i els representants polítics del Consorci han signat el document de compromisos