El Consorci amplia el programa de reutilització social per als materials que arriben a les deixalleries

El Consorci del Bages per a la gestió de residus posa en marxa un programa per facilitar la reutilització del màxim possible d’objectes que arribin a la seva xarxa de deixalleries. La finalitat d’aquest programa és de caire social i es durà a terme en col·laboració amb Creu Roja, Càritas i Associació Reto, a més dels Serveis Socials municipals amb qui ja es col·laborava fins ara. Aquest programa preveu que Càritas, Creu Roja i Serveis Socials puguin aprofitar el màxim possible d’objectes que entrin a les deixalleries en bones condicions i que siguin béns de primera necessitat. Es tracta, per exemple, de mobiliari que es pugui reutilitzar, electrodomèstics en bon estat, articles per a nens, etc.

Fins ara, les famílies amb necessitats podien acudir a Serveis Socials del seu municipi i demanar l’article que els era necessari. Quan algun dels productes demanats arribava a les deixalleries, Serveis Socials eren informats per anar-lo a retirar. Ara, aquest protocol s’ampliarà a Càritas, que cerca principalment mobles i electrodomèstics de primera necessitat, i Creu Roja, que demana béns per a infants.

D’altra banda, els altres articles que entrin a les deixalleries i que no necessitin Càritas, Creu Roja o Serveis socials però que siguin directament reutilitzables o bé que necessitin reparacions, seran entregats a Reto, una organització sense ànim de lucre, dedicada a joves extoxicòmans que, una vegada superada la seva addicció, treballen per a la seva reinserció social i laboral recuperant objectes de segona mà i reparant-los per a la venda de segona mà a preus molt econòmics. D’aquesta manera, s’assegura que el màxim de mobles i electrodomèstics seran reparats i se’ls donarà un nou ús.

Tot i que en una primera fase el programa de reutilització  s’ha obert a aquestes entitats, el Consorci del Bages per a la gestió de residus no tanca la porta a col·laborar amb altres entitats en un futur. El nou projecte es posa en marxa coincidint amb la Setmana europea de la prevenció de residus.

Per al Consorci, aquesta iniciativa suposa un doble objectiu: donar resposta a les necessitats socials de les persones més necessitades i, d’altra banda, un objectiu ambiental que passa per reutilitzar i aprofitar el màxim d’objectes que arriben a les deixalleries.

Cal destacar que la xarxa de deixalleries del Consorci, és gestionada per la Fundació Ampans, que serà un dels altres agents actius en la posada en marxa d’aquest programa, ja que haurà d’identificar i separar els objectes directament reutilitzables i aquells que amb petites reparacions poden ser aprofitables.

Foto de grup de representants del Consorci i les entitats que s'adhereixen al programa
Foto de grup de representants del Consorci i les entitats que s'adhereixen al programa
Creu Roja carregant objectes per a infants a la seva furgoneta
Creu Roja carregant objectes per a infants a la seva furgoneta
Una imatge general del tipus d'objectes que es poden aprofitar amb aquest programa de reutilització
Una imatge general del tipus d'objectes que es poden aprofitar amb aquest programa de reutilització
Imatge de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus
Imatge de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus