Acord amb Caritas per què persones en situació de vulnerabilitat treballin restaurant murs de pedra seca al Parc del Secà

16 de juny de 2017

Participants dels projectes de Càritas estan treballant aquests dies en la restauració de murs de pedra seca al Parc del Secà, gràcies a l’acord entre el Consorci del Bages per a la gestió de residus, propietari d’aquest espai, i Càritas. L’objectiu és aixecar i restaurar diversos murs de pedra seca del Parc del Secà, on la ciutadania pot apropar-se a un exemple del típic secà mediterrani i admirar patrimoni de pedra seca, barraques de vinya i canalitzacions d’aigua per evitar l’erosió, així com les oliveres i fruiters de secà cultivats durant segles en aquests entorns. En aquesta primera fase de prova, que s’allargarà fins a principis de juliol, els treballadors restauren marges de pedra seca que han caigut per l’abandonament, es tornen a aixecar els murs, es repica la pedra i es recalcen alguns trams per al seu manteniment.

Aquestes feines les duen a terme tres participants del projecte Activa’t a l’hort, l’objectiu del qual es la formació per la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables i promou l’economia social en l’àmbit agropaisatgístic, que és impulsat per Caritas Arxiprestal de Manresa. Els treballadors són persones que han fet formació en restauració de murs de pedra seca i tenen un perfil social d’aturat de llarga durada.

Responsables de Caritas han explicat que aquesta col·laboració amb el Consorci “és una oportunitat d’inserció sociolaboral dels participants, una punta de llança en els objectius de l’entitat” i han destacat que “des del projecte Activa’t a l’hort s’ha identificat la restauració de murs de pedra seca com un sector en alça i valor per la riquesa paisatgística i patrimonial, però sobretot pel potencial ocupacional que pot esdevenir”.

Per la seva banda, des del Consorci del Bages per a la gestió de residus s’ha valorat molt positivament aquest acord de col·laboració amb Caritas “pel component que té de responsabilitat social i perquè ens permet posar en valor patrimoni i paisatge al Parc del Secà, un parc que vam inaugurar ara fa un any per posar-lo a disposició de tota la ciutadania”.

 

Treballs de restauració de murs de pedra seca al Parc del Secà
Treballs de restauració de murs de pedra seca al Parc del Secà