Dos projectes bagencs entre els sis que l’Agència de Residus de Catalunya presenta al X Premi Europeu de la Prevenció de Residus

26 de gener de 2019

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat sis projectes catalans –entre els quals dos de bagencs- a la X edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que es donarà a conèixer en una cerimònia a finals de maig a Brussel·les. La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de l’activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, celebrada el novembre passat: l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.

El Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives realitzades en el marc de la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que en aquesta passada edició es va dur a terme a 32 regions i durant la qual es van organitzar 14.371 activitats arreu d’Europa.

Els candidats bagencs presentats per l’Agència de Residus de Catalunya en les diferents categories són:

  • En la categoria Administracions, l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet per la Marató residu zero, una campanya per promoure l'esmorzar sostenible i saludable per reduir els residus que genera la canalla a escola. La campanya ha comptat amb la participació de tres centres del municipi i de 600 alumnes, a més de la implicació de les famílies a través de cada AMPA, aconseguint una reducció del 33% de la generació de residus d’envasos.
  • Pel que fa a Cooperació entre regions, el Col·legi de Sant Josep de Navàs, per l’EWWR Sustainable Art alphabet creat per cinc escoles de Catalunya, Finlàndia, Grècia, França i els Països Baixos. La idea va ser buscar una paraula pera cada lletra de l’alfabet relacionada amb la sostenibilitat i els residus, decidides a partir d’una reflexió col·lectiva. A partir d’aquí es va crear una frase de defensa i sensibilització i es va elaborar un vídeo conjunt amb lletres, frases i veus de les nenes i els nens de les escoles participants. A Navàs, a més, han treballat l’acció “Envàs, te’n vas” sensibilitzant tots els alumnes.

Les altres candidatures són la Plataforma Aprofitem Aliments amb la Jornada #zerofoodwastebcn, on es van preparar 1.500 racions gratuïtes  cuinades a base d’aliments recuperats en comerços propers i camps espigolats. La Universitat de Vic, amb la campanya “Residus, Comunicació, Cultura i Creativitat”, a través de la qual es van dur a terme tres accions sobre la prevenció de residus. L’Empresa gironina Resid’ÚS, amb “Escola i comerç, simbiosi anti-residus”, una acció transversal amb l’objectiu d’aprofitar pots sobrers de vidre de casa per fer-los arribar al comerç i donar l’opció als clients de prendre el iogurt en un pot de vidre reutilitzat per evitar generar envasos d’un sol ús. I en categoria Ciutadans, el candidat és Joel Escalera, per la tercera edició de l’Ecocursa d’Orientació per l’Ortoll, on els participants van haver d'arribar al punt de control final amb una bossa plena de brossa que recollien durant tota la cursa.

 

Una imatge de la campanya Marató Residu Zero a Sant Vicenç de Castellet
Una imatge de la campanya Marató Residu Zero a Sant Vicenç de Castellet